Augustus 2022

Rugpijn door artrose op de facetgewrichten

Dit is Buddha, een Cane corso van 6 jaar.
Vorig jaar merkten de baasjes van Buddha op dat hij niet helemaal lekker liep en wellicht wel pijn had. De oorzaak was op dat moment nog onbekend. Na een onderzoek en MRI bleek hij artrose te hebben in zijn wervelkolom, met name rondom de facetgewrichten. Door deze afwijking wordt hij dagelijks beperkt in zijn beweging en heeft hij chronisch pijn.

ย 
Shiatsu behandeling

Door middel van een Shiatsu massage behandeling help ik zijn pijn te verlichten, zijn spieren te ontspannen en tevens sterker te maken. Daarnaast werk ik op enkele acupressuurpunten waarmee zijn weerstand zo optimaal mogelijk gehouden wordt. Ondanks de ups en downs, beweegt hij sinds de behandelingen beter en heeft meer zin in een wandeling. Hij zit beter in zijn vel.ย 

Verlichting van de pijn
Helaas is de oorzaak van de klacht niet altijd weg te nemen, maar kunnen pijn en bijkomende ongemakken wel verlicht worden. Dit verbetert de kwaliteit van leven enorm! Wanneer het fysiek allemaal een beetje makkelijker gaat, werkt dat mentaal ook in je voordeel. Dit geldt voor de mens, maar zeker ook voor onze honden.

Signalen van pijn kunnen zijn:
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Moeilijk of niet willen opstaan
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Kreunen tijdens het opstaan
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Neerploffen
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Onregelmatig lopen
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Stijfjes / ingehouden bewegen
๐Ÿ‘‰๐Ÿป De kop beweegt omhoog / omlaag bij een bepaalde stap
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Ontlasten van een poot
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Bijten op lichaamsdelen
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Piepen bij een (onverwachte) beweging
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Niet mee willen om te wandelen
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Niet in een bepaald tempo willen wandelen
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Veel of snel gaan zitten
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Veel op 1 bil of met 1 poot naar buiten zitten
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Humeurig zijn / minder blij
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Uitvallen of sneller brommen naar (drukkere) hondenย 
๐Ÿ‘‰๐Ÿปย Niet aangeraakt willen worden op een bepaalde plek
๐Ÿ‘‰๐Ÿป (Ineens) super aanhankelijk zijn
ย 

Signalen herkennen
Het is niet altijd makkelijk om op te merken of je hond ongemak ervaart of pijn heeft. Soms ontstaan bepaalde klachten geleidelijk en valt het je niet eens meer op dat je hond bijvoorbeeld anders is gaan bewegen.ย Door bewust te blijven kijken (en luisteren) kun je veranderingen makkelijker en eerder waarnemen. Heb je een vermoeden dat er iets niet helemaal lekker zit, neem dan gerust contact met me op.