December 2021

Gebroken knieschijf en een afgescheurde kniepees

Zo’n 6 weken geleden nam de eigenaresse van Yoi weer contact met me op.
Yoi (11 maanden) had zich ernstig geblesseerd, was inmiddels geopereerd en zat met nagenoeg haar hele rechter achterpoot in het gips. Ze mocht plassen en poepen maar verder absolute ‘benchrust’.
 
Hoe kunnen we Yoi de komende weken zo goed mogelijk ondersteunen?
Gaat ze dit mentaal trekken? En wat kunnen we fysiek doen om het herstel te bevorderen en de impact op haar lijf te beperken?
 
Mijn focus tijdens de Shiatsu massage behandelingen op mentaal vlak:
👉🏻 Rust en ruimte in haar koppie creëren om beter om te kunnen gaan met de abrupte verandering en beperking van de nieuwe dagelijkse routine. Vrij rondlopen en snuffelen, een zonnige plek opzoeken in huis, spelen met de andere hond of gewoon even hoi zeggen zoals voorheen was nu even anders.
 
Mijn focus op fysiek vlak:
👉🏻 De ontstane onrust in haar lijf wegnemen.
👉🏻 Verbeteren van de doorbloeding, afvoer afvalstoffen, pijnstilling en herstel van bot en pees.
👉🏻 Soepel houden van de spieren en pezen die nu minimaal worden gebruikt.
👉🏻 Beperken afname spierweefsel voor zoveel mogelijk stabiliteit wanneer het weer belast mag worden.
👉🏻 Soepel houden van spieren en pezen die door compensatie te zwaar of ongelijk belast worden. Dit beperkt zich niet alleen tot de andere achterpoot, maar tot de spieren in de gehele rug, nek, schouders, voorpoten en buik. Het hele lijf werkt mee en compenseert.
 
☯️ Acupressuur is een perfecte aanvulling op massage. Acupressuurpunten zitten verspreid over het hele lichaam. Wanneer de aangedane plek niet direct aangeraakt kan/mag worden kunnen er op een andere deel van het lichaam acupressuurpunten gekozen worden passend bij de klacht. Meer hierover kun je leren tijdens mijn workshop volgende week.
 
Inmiddels zijn we 6 weken verder. Het gips is eraf en de eerste herstelperiode is goed verlopen. Binnenkort volgt een periode van langzaam opbouwen met onder andere hydrotherapie, maar voorlopig nog zoveel mogelijk rust met beperkte fysieke belasting.
Trots ben ik op de begeleiders van Yoi hoe zij er alles aan doen om haar herstel zo goed mogelijk te laten verlopen en binnen de beperkte kaders voldoen aan de behoeften van Yoi.