shiatsu

Shiatsu is van oorsprong een oosterse geneeswijze en betekent ‘vingerdruk’. Door massage en druk op specifieke punten uit te oefenen, kan de lichamelijk en geestelijke gezondheid worden verbeterd. Dit wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Het richt zich op de meridianen (energiebanen) in ons lichaam, welke weer in verbinding staan met alle organen.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt uitgegaan van een holistische benadering. Er wordt gekeken vanuit zowel fysiek, mentaal als emotioneel oogpunt en invloeden van buitenaf. Zicht op het totaalplaatje vertelt veel over de aard van de klacht en bevordert het herstel.

VOOR WIE

Shiatsu hondenmassage is geschikt voor honden van alle leeftijden; van pup, puber tot ouder wordende hond. Iedere levensfase, ervaring of situatie kunnen lichaam en/of geest belasten en uit balans halen. 

Wanneer een bepaalde situatie lang aanhoudt of te heftig is (geweest) kan het lichaam zichzelf niet meer herstellen en ontstaan er klachten. Een emotionele gebeurtenis kan zich ook fysiek uiten en andersom. Denk aan een gestreste, angstige hond, na een nare ervaring, gedragsproblemen, een fysiek ongeval, ziekte of chronische aandoening. Maar ook hormonale effecten en lichamelijke veranderingen bij de opgroeiende of ouder wordende hond kunnen invloed hebben op het welzijn van de hond. 

Shiatsu stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, is pijnstillend en helpt het lichaam weer in balans te komen. Het kan een klacht verhelpen, verlichten of het herstelproces ondersteunen.  

Shiatsu wordt ingezet voor diverse doeleinden:

Hieronder een aantal voorbeelden waar shiatsu onder andere bij ingezet kan worden.

Shiatsu behandeling

emotionele klachten

Spanningen, onrust, angst, onzekerheid, stress, zorgelijk, frustratie, overprikkeling, depressie

mentale klachten

Moeite met focus houden, veel in hoofd zitten, alertheid, obsessief, impulsief, slecht slapen, geen of slechte keuzes maken

energie

Hyperactief, laag energielevel, vermoeidheid, lusteloos, geen rust kunnen vinden 

immuunsysteem

Verminderde weerstand, veel ziek, kouwelijk, afvoer afvalstoffen, bloed- en lymfecirculatie

spijsverteringsklachten

Verminderde eetlust, overgeven, opgeblazen buik, diarree, obstipatie

pees- en spierklachten

Atrofie, spanning, stijfheid (ouderdom), spierknopen, rugklachten, pijn, moeilijk opstaan

gewrichtsklachten

Stijfheid, moeilijk opstaan, pijn, HD, ED, artrose, spondylose, rugklachten

gebruik lichaam

Lichaamsbewustzijn, flexibiliteit, motoriek en coördinatie. Bij groei, ouderdom of herstel

vacht / huidklachten

Droge huid, doffe vacht, jeuk, littekenweefsel

geluid / gehoor

Overgevoeligheid, angst harde geluiden, vuurwerkangst, gehoorproblemen

verzorging / dierenarts

Leren te ontspannen bij bewuste aanraking

en verder…

Hormonale disbalans, loopsheid, incontinentie, oogproblemen…

Neem gerust contact op bij vragen over deze of andere klachten.

DE AFSPRAAK

Voor veel honden kan een Shiatsu massage in het begin best spannend zijn. Een rustige benadering is van groot belang voor de eventuele vervolgbehandelingen en de effectiviteit van de behandeling. Een eerste sessie heeft daardoor vaak wat meer tijd nodig. Ik houd hier rekening mee tijdens het inplannen van een afspraak. Voor honden die aanraking op bepaalde plekken te spannend vinden maak ik gebruik van een speciale acupressuur laser pen. Zo kan een bepaald punt toch behandeld worden.

SHIATSU BIJ SPECIFIEKE KLACHTEN

Voorafgaand aan een eerste afspraak wordt altijd gevraagd een Anamnese formulier in te vullen. Dit formulier is onderdeel van de Intake en wordt tijdens de eerste afspraak besproken. Ingevulde antwoorden geven mij een zo compleet mogelijk beeld over de situatie waardoor er gerichter behandeld kan worden. Aanvullend kan ik vragen filmpjes te maken van het gangwerk van de hond. Tijdens deze eerste afspraak worden eventuele vervolgbehandelingen besproken en geef ik advies hoe je je hond zelf tussentijds kan ondersteunen.

BELANGRIJKE INFO

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn voor / tijdens de afspraak:

kijk verder voor de shiatsu mogelijkheden