September 2022

Hondenmassage bij HERPLAATSING

Een hondenmassage is een geweldige manier om honden te helpen die worden herplaatst. Een massage helpt te ontspannen, opnieuw te vertrouwen en te wennen aan de nieuwe leefomgeving. Voor de nieuwe eigenaar én hond helpt het geven van een massage bij het opbouwen van een sterke band door de een-op-een tijd die samen doorgebracht wordt. Je leert elkaar kennen op een rustige en zachte manier waarbij vertrouwen, respect en communicatie voorop staan.
 
Davina
Een jaar geleden kwam Davina op mijn pad, een knappe poedel dame van 6 maanden oud. Ze was recentelijk herplaatst en moest ontzettend wennen aan haar nieuwe omgeving. Er was veel onrust en onzekerheid tijdens diverse dagelijkse momenten.
herplaatsing

Oorspronkelijk zou Davina bij de fokker blijven, maar door een erfelijke aandoening is er voor haar naar een nieuw thuis gezocht. Ze bleek Entropion te hebben, een aandoening waarbij het onderooglid met de wimpers naar binnen draait. Deze wimpers zouden het hoornvlies kunnen beschadigen en diverse klachten veroorzaken. Om het oog te beschermen was een operatie noodzakelijk. 

Herplaatsing maakt indruk
Na de oogoperatie en herplaatsing in haar nieuwe omgeving had Davina best wel wat moeite met diverse dagelijkse activiteiten. Vrij logisch ook, een compleet veranderde thuissituatie kan best wel wat indruk maken! Denk aan veranderingen als een nieuwe begeleider met andere gewoontes. Een nieuw huis met andere geuren, meubels en geluiden. Een nieuwe eet- en slaapplek. Een onbekende omgeving met onbekende honden, ga zo maar door. Als herplaatser stapte Davina een compleet nieuw leven binnen. 

Socialisatie
Bij een goede socialisatie is het belangrijk om te kijken naar waar jouw hond in jullie leven (mogelijk) mee in aanraking gaat komen. Vervolgens laat je je hond gedoseerd kennis maken met al deze elementen voor zover mogelijk. Bij Davina bleek al vrij snel dat ze onvoldoende kennis gemaakt had met diverse situaties waar zij als toekomstige ‘gewone’ huishond mee in aanraking zou komen. Deze veelal nieuwe prikkels in combinatie met de herplaatsing op zich zorgde dagelijks voor extra onrust.

Een jaar intensief samenwerken
Inmiddels woont Davina alweer een jaar in haar fijne nieuwe omgeving. Haar baasje en zij hebben op diverse vlakken super hard gewerkt. Samen hebben ze diverse trainingen gevolgd, de onderlinge band versterkt, zelfvertrouwen en wederzijds vertrouwen opgebouwd.

Gedurende deze periode heb ik Davina enkele keren behandeld met een Shiatsu massage. Ook hebben we de dagelijkse uitdagingen en aanpak besproken en heb ik de eigenaresse instructies gegeven hoe tussentijds zelf Davina te ondersteunen met massage en acupressuur.

Davina heeft mooie stappen gemaakt:
👉🏻 zelfverzekerder en vrijer in haar gedrag
👉🏻
 een meer ontspannen reactie of zelfs geen reactie meer bij prikkels als brommers en skateboarders
👉🏻
 meer vertrouwen bij aanraking in de trimsalon of door mij als hondenmasseur
👉🏻 letterlijk en figuurlijk beter in haar vel, huid en spieren voelen soepeler
👉🏻 alleen thuisblijven gaat met hele kleine stapjes vooruit
👉🏻 de auto ingaan verloopt meer ontspannen

Periodieke massage
Ik heb Davina langzaam zien veranderen in een meer ontspannen, open hond met veel meer vertrouwen in de wereld om haar heen. Super hoe de eigenaresse de ruimte en tijd heeft genomen om Davina te laten wennen aan haar nieuwe omgeving.

Omdat de Shiatsu massage behandelingen Davina zichtbaar goed doen zullen we dit voorlopig periodiek voortzetten. Inmiddels weet ze wat ik kom doen, nog voordat ik zit om de voortgang te bespreken staat ze al tegen me aan. “Kom maar op met die massage!”

Herken je jouw situatie hierin of krijg je binnenkort een herplaatser in huis? Neem dan gerust contact op voor een kennismaking.