Juni 2022

Gewoon een onrustige hond?

Ook fysieke ongemakken kunnen bijdragen aan ongewenst gedrag zoals onrust, reactiviteit, overprikkeling of niet doen wat er gevraagd wordt. 
Wanneer ik vermoed dat er meer speelt adviseer ik de eigenaar aanvullend fysiek onderzoek te laten doen. 
HD heupdysplasie

Onrustig, schrikkerig en druk bij externe prikkels
Een tijd geleden werd ik benaderd door de eigenaresse van deze jonge boulab van net 2 jaar oud.  In diverse situaties reageerde hij vrij onrustig op externe prikkels. Ook in huis reageerde hij schrikkerig en angstig bij bepaalde geluiden en handelingen.

Intake
Voorafgaand aan de behandeling start ik altijd met een uitgebreide intake om zoveel mogelijk te weten te komen over het dagelijks leven en routine van de hond, de geschiedenis, en de gezondheid van het moment en het verleden. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de hond graag op zijn kop en oren aangeraakt werd, maar liever niet in de buurt van zijn onderrug, staart en achterpoten. Een aandachtspunt!

Gangwerk
Tijdens de intake en behandelingen wordt er ook altijd gekeken naar het gangwerk van de hond. Beweegt de hond goed, zijn er signalen van vastzittende spieren, pijn of gewrichtsproblemen? Het ongelijk bewegen van de achterhand tijdens het lopen was bij deze hond een 2de aandachtspunt! Gangwerk beoordelen is best lastig, hierdoor worden bestaande problemen vaak over het hoofd gezien waardoor klachten aanhouden of zelfs verergeren.

Röntgenfoto
In korte tijd leidde de aandachtspunten niet tot verbetering op fysiek vlak en zijn er foto’s gemaakt bij de dierenarts. Hieruit bleek dat de hond heupdysplasie had; aan beide zijden zat de heupkop niet goed in de kom. Gezien zijn leeftijd en de ernst van de gewrichtsafwijking op dat moment zag de orthopeed nog een kans de hond te opereren en hem een goede en hopelijk pijnvrije toekomst te geven.

DPO Operatie
Onlangs heeft er een DPO operatie plaatsgevonden. Hierbij worden in het heupgewricht enkele delen doorgezaagd en worden de heupkommen in de ideale stand gebracht zodat de koppen hier (weer) goed in kunnen bewegen. De bekken worden als het ware gekanteld. Een intensieve operatie, maar hopelijk met het resultaat dat de hond weer zo goed als mogelijk pijnvrij kan bewegen.

Periodieke check
Tijdens een Shiatsu massage behandeling wordt er niet alleen gemasseerd, maar wordt er naar de gehele situatie van de hond gekeken. Een periodieke behandeling kan daarom zeer waardevol zijn om tijdig deze en andere ‘onzichtbare’ fysieke problemen op te sporen en te behandelen. 
Vragen die gesteld worden zijn bijvoorbeeld:

👉🏻 Hoe is de algehele gezondheid?
👉🏻 Hoe is het energielevel?
👉🏻 Is de hond (te) blij of juist wat sip of humeurig?
👉🏻 Zijn er problemen op mentaal, emotioneel vlak?
👉🏻 Zijn er problemen op fysiek vlak, bekend met blessures (in het verleden)?
👉🏻 Hoe beweegt de hond? En staat hij makkelijk wanneer hij even gelegen heeft?
👉🏻 Hoe is het eet- en drinkgedrag en zijn er spijsverteringsproblemen?
👉🏻 Wat zijn de dagelijkse activiteiten van de hond? Is er voldoende rust?

Wil je meer weten over een (Shiatsu) massage behandeling of denk je dat een periodieke check zinvol is voor jouw hond neem dan vrijblijvend contact met ons op.